Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

Provocerande om kvinnors pensioner

AktuelltPosted by Fredrik 07 Mar, 2011 19:57
Det här är ju väldigt, väldigt provocerande, det fick mig på riktigt dåligt humör vid frukostbordet. DN ekonomi skriver helt riktigt att kvinnor får 63% lägre pension än män. Det vore förstås lika riktigt att skriva att män får 57% högre pension än kvinnor. Men så skriver aldrig någon - eftersom det förutsätts att mäns pensioner är det normala. Det är kvinnor som är avvikare, annorlunda, bör skärpa ihop sig.


Följdaktligen föreslås som vanligt individuella lösningar på det kollektiva problemet; kvinnor bör ta av sin redan från början låga lön och pensionsspara privat - eller så bör de övertyga sin partner om att överlåta pension åt dem. Dvs individuella lösningar på kollektiva problem. Det finns i detta sätt att tänka inget utrymme att diskutera huruvida ett pensionssystem som kraftigt stärker ojämställdheten verkligen är legitimt? Nej - försök istället skaffa en högavlönad partner som kanske, eventuellt kan överlåta lite pension till dig?


Hallå där - regeringen, DN, pensionsexperter, femparti-kartellen bakom pensionssystemet, alla telefonförsäljare av pensionsförsäkringar för kvinnor - 1800-talet ringde och ville ha tillbaks sin jämställdhetspolitik.

  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Fredrik 16 Apr, 2011 14:52

@ Sebastian - Tack för din kommentar; det är aldrig försent att diskutera det kassa pensionssystemet. Jag har inte riktigt tänkt på frågan ur ditt perspektiv; att vi borde sträva efter en så hög pension som möjligt åt alla. Men rent instinktivt så tänker jag att du har fel. Pensionen borde vara möjlig att leva ett gott liv på och på en rimlig nivå i förhållande till andra behov i samhället. Var det en miljard Peeercy på ABB fick? Jag kan tycka att det är lite högt. Borde vara lite mer åt var och en efter behov, liksom. Storleken på pensionerna måste ju på ett eller annat sätt vägas mot andra behov i samhället?

Posted by Sebastian 16 Apr, 2011 08:37

Jag håller med i sak att det är fel att utgå från att mannen är norm i alla sammanhang. Men jag måste fråga om det inte i sammanhanget är rätt att använda den högsta pensionen som mål för alla? Det måste ju vara dit vi siktar - att alla får så hög pension som möjligt?


I övrigt är jag helt enig med dig, trots att jag kommenterar inlägget över en månad försent.

Posted by Fredrik 17 Mar, 2011 23:02

Varsågod! ;-)

Och tack för din kommentar.

Du har ju helt rätt i att problemet både ligger i språket och i innehållet.


Off topic: Synd då att du missade dagens ledarartikel i DN! Den inleds med huvudpoängen; "riskerna med kärnkraften överdrivna". Sedan handlar en stor del av tidningen om uppenbarligen överdrivna reaktioner på lite trassel med just kärnkraft i Japan. Dock skall de faktiskt ha cred för att de i den här frågan faktiskt står upp när det blåser...


Hälsningar,

Fredrik

Posted by Pauline 17 Mar, 2011 20:33

RIKTIGT provocerande att DN ekonomi tar tillfället i akt att markera att mannen är norm genom sina meningskonstruktioner, samtidigt som otidsenliga lösningar erbjuds kvinnor. Detta, istället för att öppna upp för en jämställdhetsdiskussion med de som har makt och resurser för att förändra, vilket i sin tur signalerar att det här inte är ett samhälleligt problem som direkt påverkar hälften av befolkningen. Det är "bara" ett kvinnoproblem, inget som påverkar den "typiske" medborgaren, normen, mannen.

Jag får tacka för ditt inlägg, jag saknar inte min DN-prenumeration längre :)