Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

En sådan seger till och F! är förlorade

AktuelltPosted by Fredrik 01 Mar, 2011 23:45
F! fick 0,40% av rösterna i riksdagsvalet och 40% av dessa 0,40% personröstade på Gudrun Schyman, som nu avgår som talesperson och kanske därigenom delvis också som symbol för partiet. Det är förstås ett utsatt läge för ett litet parti. Därför läste jag med stort intresse den valanalys som Feministiskt Initiativ släppte idag. Om jag läser och tolkar analysen rätt så visar den framförallt att F! har stärkts och vunnit ökat stöd. Nja ... tänker jag om den analysen ... riktigt så enkelt är det kanske inte?

Borde det inte här, mellan jubelropen om de fantastiska insatserna i valrörelsen, finnas utrymme för en rejäl del besvikelse och oro över att ha tappat många röster i valet och ett rejält feministiskt bakslag i valresultat i övrigt (Sverigedemokraterna i riksdagen exempelvis)? Det blir lätt tröttsamt med rörelser som så hårt försöker framhålla sin egen förträfflighet, styrka och framgång. Varför inte istället: Vi misslyckades. Det gick åt skogen. Vi förlorade. Det behöver inte vara av ondo att erkänna sina egna tillkortakommanden. Ibland är det till och med nödvändigt för att kunna gå vidare.


Jag saknar politiska också frågeställningar i valanalysen - finns det något politiskt skäl till att färre personer röstade på F!? Det finns antydningar i enkätsvar om att så faktiskt är fallet. Det kanske borde analyseras vidare? Ett politiskt nederlag förtjänar en politisk analys!

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Jonas Göthner 29 May, 2011 15:47

Hej!

Det är sant det du skriver om att en politisk diskution behövs. Och den håller på, vi tillsatte direkt efter valet en stor grupp som ska gå igenom alla politiska områden, se över dom och se hur vi kan utveckla vår politik. Och då också givetvis se över de frågor som prioriterats i valet.

Men nu är det ju så att vi fått fler medlemmar, fler än någonsin är (enligt sifo) positiva till oss men rösterna har inte kommit till oss delvis på grund av att blockpolitiken stärkts. Det politiska klimatet påvärkar enormt ett parti untaför riksdagen. Taktikröstandet var mer än någonsin 2010 då det för första gången stog mellan 2 block istället för en lång rad olika partier. Andra viktiga faktorer som jag saknade lite i valanalysen var att partiet knappt hade några pengar alls och hur 4 år av borgligt styre har förändrat det politiska samtalet och vilka frågor som är på dagordningen.

vänligen Jonas Göthner

ps. Schyman är kvar i partiet!