Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

En sådan seger till och F! är förlorade

AktuelltPosted by Fredrik 01 Mar, 2011 23:45
F! fick 0,40% av rösterna i riksdagsvalet och 40% av dessa 0,40% personröstade på Gudrun Schyman, som nu avgår som talesperson och kanske därigenom delvis också som symbol för partiet. Det är förstås ett utsatt läge för ett litet parti. Därför läste jag med stort intresse den valanalys som Feministiskt Initiativ släppte idag. Om jag läser och tolkar analysen rätt så visar den framförallt att F! har stärkts och vunnit ökat stöd. Nja ... tänker jag om den analysen ... riktigt så enkelt är det kanske inte?

Borde det inte här, mellan jubelropen om de fantastiska insatserna i valrörelsen, finnas utrymme för en rejäl del besvikelse och oro över att ha tappat många röster i valet och ett rejält feministiskt bakslag i valresultat i övrigt (Sverigedemokraterna i riksdagen exempelvis)? Det blir lätt tröttsamt med rörelser som så hårt försöker framhålla sin egen förträfflighet, styrka och framgång. Varför inte istället: Vi misslyckades. Det gick åt skogen. Vi förlorade. Det behöver inte vara av ondo att erkänna sina egna tillkortakommanden. Ibland är det till och med nödvändigt för att kunna gå vidare.


Jag saknar politiska också frågeställningar i valanalysen - finns det något politiskt skäl till att färre personer röstade på F!? Det finns antydningar i enkätsvar om att så faktiskt är fallet. Det kanske borde analyseras vidare? Ett politiskt nederlag förtjänar en politisk analys!

  • Comments(1)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post70