Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

Är du inte förvånad?

AktuelltPosted by Fredrik 03 Dec, 2010 19:05


Sitter på Landvetter. Väntar på ett försenat flyg hem till Stockholm. Har hållit första delen av en utbildning för Irakiska Flyktingars Förbund. Det var en liten, trevlig och engagerad grupp som slutit upp i ett vinterkallt Mölndal. Projektorn var iskall och tog extra lång tid på sig att starta. En av de första frågorna deltagarna på utbildningen hade var; "Är du inte förvånad?" - förvånad att vi kontaktade dig för att hålla en jämställdhetsutbildning.


Är du inte förvånad? Frågans förväntningar om hur jag och samhället i övrigt betraktar människor från mellanöstern gjorde mig osäker om hur jag skulle svara. Är du inte förvånad? Jag försökte, men lyckades inte svara på frågan utan att kliva in i frågeställningen och därigenom även förväntningarna. - Nej, jag är inte förvånad, jag har fått många konstigare förfrågningar än så.


Det var en lättare grupp att jobba med än många "svenska" - som ofta döljer sina föreställningar bakom en sköld av sedan länge intränad retorik. Här dolde inga retoriska slöjor underliggande ojämställdhet. Vi har problem med patriarkala värderingar. Punkt. Vilken fantastisk utgångspunkt för en kurs i jämställdhet! Det var en bättre utbildning just på grund av denna förförståelse. Och det är jag inte det minsta förvånad över.


Hoppas att det här, lite i efterhand, var ett bättre och lite mer utförligt svar på frågan?

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post62