Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

Gör som Strage

AktuelltPosted by Katharina 12 Apr, 2010 15:27
Svenska Filminstitutet rapporterar via Aftonbladet om att bara 2 av de 20 största svenska filmerna de senaste tio åren (2000-2010) har haft kvinnliga regissörer.

Bland de tjugo mest kassabringande filmerna märks storverk som Klassfesten, Heartbreak Hotel och Göta Kanal 2 - Kanalkampen. Hm, jag vet inte om kön är det viktigaste variabeln när man granskar dessa siffor... Filmerna som drar mest publik är inte ens i närheten av att vara samma filmer som belönas och rosas för sin kvalitet. Frågan är om inte detta är ett större problem än att de dåliga filmer inte regisserats av kvinnor. Därför är det skrattretande att Kjell Sundvall säger att:

– Det är ju inte mitt eller Colin Nutleys fel att de gjort dåliga filmer som inte attraherar. Det får de ta ansvar för själva, säger han.

Mm, jag hoppas att han och Colin tar ansvar för att de gjort usla filmer som en storpublik har sett. Jag minns (med lyckorysningar) Fredrik Strages ursäkt efter en alltför positiv DN-recension av första Arnfilmen. Strage tog sitt ansvar och delade ut 100-lappar till missnöjda biografbesökare, utanför en biograf i Stockholm, som lidit under Arn-filmen. Kan man tänka sig ett liknande initiativ från Sundvall och Nutley? Kvalitet och kvantitet är inte samma sak.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post19