Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

Grabbar mot barbie

AktuelltPosted by Fredrik 05 Apr, 2010 22:57


90-talet ringde; de ville ha tillbaks sin hårt kommersialiserade kvinnosyn. Det har liksom snurrat några varv ytterligare för långt. Möjligen något längre i Italien än i Sverige då, men någon som kan förneka alla liknelser med svensk kommersiell tv?


För många år sedan var jag med och samlade in namn för ett upprop; Grabbar mot barbie. Det blev aldrig någon folkrörelse, men det var i alla fall kul och intressant ett tag. Då och då funderar jag på sätt att plocka upp tråden. Erik Gandinis Videocracy är förstås ett mycket mer kraftfullt och professionellt projekt än "Grabbar mot barbie", men jag kan inte låta bli att känns ett visst släktskap. Kanske finns det utrymme för ett liknande projekt som Gutter (jo, det var norskt från början)/Grabbar mot barbie idag?


Uppropet:

Vi svenska grabbar och män har tröttnat på kommersialism och skönhetshysteri. Vi tar avstånd från att Barbie ska vara kvinnoideal. Vi är tröttna på att bantningskampanjer följer i spåren av reklambranschens snedvridna kvinnosyn. Vi säger nu stopp för fortsatt likriktning av kvinnors utseende. Vi vill ha mångfald istället för enfald. Vi vill hellre umgås med flickor som är glada än räknar kalorier.

Vi grabbar mot Barbie vill ge ett bidrag till kvinnors kamp för frigörelse med detta upprop. Vi vill bryta utseendefixeringen i samhället och kräver att alla respekteras för vad de är. Därför är vi beredda att ta vårt ansvar och hoppas att fler grabbar och män ställer upp på parollerna:

* Slå vakt om mångfalden bland svenska kvinnor!

* Nej till Sverige som Silicon Valley!

* Krossa Barbie-barbariet!

* Strunta i baken - njut av maten!

  • Comments(5)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post16