Jämställdhetsbloggen

Jämställdhetsbloggen

Om Jämställdhetsbloggen

Roligt, Elakt, Aktuellt. Om jämställdhet. Om livet som jämställdhetskonsult.

Vivalla i TV

RoligtPosted by Fredrik 05 Feb, 2012 13:44
Nyheterna Örebro i TV4 uppmärksammar jämställdhetsprojektet på Vivalla Fritidsgård. Roligt och välförtjänt! Jag har också fått ett par förfrågningar om hur arbetet var upplagt och det är en del trafik på min sida med information om projektet. Noterade via inlänkar att genusskolan uppmärksammat projektet på facebook. Jag tycker verkligen att fritidsledarna på Vivalla fritidsgård har bidragit till att utveckla jämställdhetsarbetet genom ett lite nytt perspektiv på jämställdhet och bemötande. Därför hoppas jag att deras arbete fortsätter att uppmärksammas.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post80

Tusenet om jämställdhetsarbete

RoligtPosted by Fredrik 18 Apr, 2011 20:05
Den fantastiska "Gender Working Group" från Turkiska kommunförbundet, som jag har haft förmånen att arbeta med, finns omskrivna (liksom även undertecknad) i Tusenets senaste nyhetsbrev. Min definition av jämställdhetsintegrering är i nyhetsbrevet "att gräva där du står snarare än att leta efter rätt ställe att gräva på", vad nu det kan tänkas betyda? Läs mer här; sidan 12-16. Foton på hur de stackars turkarna fryser i drygt 20-gradig norrländsk kyla finns här, liksom i nyhetsbrevet. Trots kylan i den västerbottniska vintern var/är det ett av de roligaste, "varmaste" och mest givande projekt jag har arbetat med.


Turkiet är idag på en verklig jumboplats i internationella jämställdhetsindex. Men jag är övertygad om att denna Gender Working Group kan göra stor skillnad om de får bra möjligheter att bidra till att utveckla jämställdhetsarbetet i Turkiet. Jag sitter precis och petar ihop ett eget nyhetsbrev om projektet. Kommer inom kort upp här.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post74

3P-metoden

RoligtPosted by Fredrik 10 Feb, 2011 18:14
Jag samlar nästan lite på metoder. Särskilt gäller det förstås metoder för jämställdhetsarbete; det finns säkert minst tusen olika. Men det finns ju även metoder för annat; det senaste fyndet är 3P-metoden. Det handlar om hur man ger sina barn förstoppning.


När ett barn kommer in till akuten med magsmärtor är den vanligaste diagnosen förstoppning. 3P-metoden hjälper till att ställa diagnosen. Doktorn frågar om de senaste måltiderna; är det Pizza, Pankaka och Pasta, dvs 3P, så talar det starkt för förstoppning.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post68

Queerolinska Institutet

RoligtPosted by Fredrik 20 Jan, 2011 22:09
Det första som efterfrågas i utvärderingen (av termin nio på KI:s läkarutbildning) är kön; "man", "kvinna" eller "annat". Om jag kommer ihåg ska jag fråga runt lite imorgon om hur mina kursare svarat. Min föreställning är att de flesta räknar kön i termer av anatomiska tecken, androgener och östrogener. Jag ska också kolla upp om jag hittar någon redovisning av utvärderingarna uppdelat på kön; kvinnor, män och andra sorter. Nu återstår bara att göra upp med en hel del murken gammal könsstereotyp forskning på queerolinska.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post66

Bloggat om turkietbesöket

RoligtPosted by Fredrik 14 Dec, 2010 22:13
Jan Nilsson bloggar om studiebesöket från Turiket, med adjektiv som "briljant" och "väldigt, väldigt klokt"! Jag är övertygad om att resultatet av gruppens arbete, bland annat ett antal lokala jämställdhetsprojekt, kommer att vara värt minst lika fina omdömen. Mer information om deras fortsatta arbete kommer att publiceras här.


Jan beskriver bredden i att de får möta såväl den minsta som största kommunen i Sverige. Tilläggas bör att gruppen även intresserat sig för den politiska bredden i jämställdhetsfrågorna. De diskuterar jämställdhet med såväl moderater som Jan själv och Ingemar Nyman i Bjurholm - som vänsterpartister som Tamara Spiric i Umeå. Det är klokt även det!

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post64

Kina ändrar maktbalansen ... mellan könen?

RoligtPosted by Fredrik 04 Nov, 2010 12:32

Det är vanligt med rapporter om hur Kina förändrar maktbalansen i världen. Kanske gäller det även maktbalansen mellan könen? Det stora landet i Öster ligger idag bara på 73:e plats i Jämställdhetsligans elitserie; the global gender gap report från World Economic forum. Men nu finns det tecken på att Kina tar itu med även denna fråga; UPAB i Umeå är inte längre unika med sitt framgångsrika jämställdhetsarbete. Parkeringhus i Shijiazhuang är måhända de nya goda exemplen på aktivt jämställdhetsarbete. Än så länge tycks Sverige ohotat på förstaplatsen i the global gender gap report, men konkurrensen hårdnar ...

ps. Tack till Johanna i Örebro för tipset. ds.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post57

Wikigender

RoligtPosted by Fredrik 25 Sep, 2010 12:09

Det här var ju faktiskt något helt nytt för mig. Wikigender. Sitter och förbereder en jämställdhetsutbildning åt det Turkiska kommunförbundet, UMT - och ramlade in där när jag surfade lite bakgrundsinformation. Det verkar vara en rätt schysst, om än lite väl konventionell, sida. Det saknas lite typ sådär queer, tung radikalfeminism och politiska trätor. Men om du går igång på statistik, officiella internationella konferenser och UNDP-rapporter så är det din sida. 936 users, snart 937.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post50

Den rätta frågan

RoligtPosted by Katharina 28 Aug, 2010 17:55
Ibland känns det som att det väsentliga har svårt att bryta igenom mediabruset. Som att det ligger där, men ingen riktigt plockar upp det för debatt och genomlysning.

Men nu hände det. Natalia Kazmierska, mycket witty tjej, ställde äntligen frågan som jag faktiskt också funderat på.

Varför heter alla sexköpare PETER?

Eller heter och heter, kallar sig.... Göran Lindberg, Littorin, antagligen Magnus Hedman (ingen uppgift om det än) och kunderna till den prostituerade kvinna som Natalia intervjuar.

Nu vill jag att någon går vidare med detta. Vill se kartläggning, analys och uppföljning pronto! Kan man inte tänka sig att någon liten miljon ur regeringens pengaregn över jämställdhetsprojekt under den här mandatperioden kunde ägnas åt denna väsentliga fråga. Kan vara nyckeln till en sexköparpersona. Alert Beatrice Ask.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post41

Goda grannar!

RoligtPosted by Fredrik 19 May, 2010 22:39
Nära samverkan i Umeå?

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post29

3R på albanska

RoligtPosted by Fredrik 30 Apr, 2010 00:16
Information om 3R-metoden finns nu tillgängligt på albanska. Kontakta mig om du vill ha ett ex. Bilderna är från dagens seminarium om jämställdhetsarbete på det albanska kommunförbundet.

  • Comments(0)//blogg.jamstalldhetsarbete.se/#post26
Next »